Waarom je bij het ouder worden zware dingen moet blijven tillen.

Het merendeel van de mensen ondervinden lichamelijke klachten bij het ouder worden. Je kent het wel:

s’Ochtends uit bed komen wordt lastiger

Het spelen met de kleinkinderen gaat niet meer zo soepel

Simpele bewegingen als bukken of zware dingen tillen gaan moeilijker dan een paar jaar geleden

Vetopslag op plekken waar je dit liever niet hebt

Dit wordt vaak geaccepteerd, omdat het ‘’hoort’’ bij de leeftijd. Maar hoort dit bij de leeftijd of speelt er iets anders?

Vaak komen we er te laat achter, maar we kunnen er gelukkig veel aan doen om dit om te draaien. Als we ouder worden neemt vooral de spiermassa af. Dit gebeurd omdat we hormonaal veranderen naarmate we ouder worden. Bij mannen neemt vanaf hun 30ste het testosteron met ongeveer 1% per jaar af. Bij een ongezonde levensstijl (slecht eten, teveel bier, veel stress en slecht slapen) kan dit zelfs nog meer oplopen. En laat testosteron nou net het hormoon zijn, dat we nodig hebben voor het behoud van spiermassa.

Gelukkig kunnen we hier iets aan doen met wat aanpassingen in het dagelijks leven.

Zorg voor een voedingspatroon met veel natuurlijke producten en zo min mogelijk bewerkt voedsel. Zorg vooral voor genoeg eiwitten en de juiste vetten. Vetten zijn essentieel voor het functioneren van het lichaam en voor de aanmaak testosteron. En vermijd bier. Bier maakt oestrogeen aan wat juist het tegenovergestelde doet van testosteron.

Doe minimaal 2 keer in de week aan krachttraining waarbij vooral gefocust wordt op compound oefeningen. Denk aan de Squat en de Deadlift. Dit zijn oefeningen waarbij je hele lichaam aan het werk gezet wordt en waarmee je de productie van testosteron verhoogt.

Zorg voor voldoende slaap en herstel en vermijd zoveel mogelijk stress.